Loading...
 Start Page
facebook logoinstagram logo
Γιατί το παιδί πρέπει να ξεκινήσει το σχολείο;
Κλίκ για μεγέθυνση
Τετάρτη 19 Σεπ 2018

Ο Σεπτέμβρης έφτασε!!! Όλο και περισσότερα παιδιά ξεκινούν να πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό σε όλο και μικρότερη ηλικία. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Μπορεί για κάποιους να θεωρείται λύση ανάγκης όπως για μια εργαζόμενη μητέρα που αναζητά ένα χώρο “φύλαξης” για να εργαστεί ή όταν η στοργική γιαγιά με τα παραμύθια δεν μπορεί να είναι στο πλευρό του παιδιού. Απόψεις που με την πάροδο του καιρού έχουν αναθεωρηθεί. Στην πραγματικότητα ο βρεφικός ή ο παιδικός σταθμός δεν είναι ένας χώρος που απλά αφήνουμε τα παιδιά μας να τα ταΐσουν, να τα διασκεδάσουν, να παίξουν και να περάσουν την ώρα τους χωρίς ουσία. Αν λάβουμε υπ' όψη μας ότι τα πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου είναι καθοριστικής σημασίας για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας, του χαρακτήρα του, αλλά και της νόησής του, μια απλή φροντίδα και κάλυψη των διατροφικών του αναγκών, δεν είναι αρκετή.

Σκοπός μιας μονάδας προσχολικής ηλικίας είναι να εφοδιάσει το μικρό παιδί με ικανότητες, δεξιότητες και γνώσεις που θα το βοηθήσουν να αντιληφθεί καλύτερα τον εαυτό του αλλά και τον εξωτερικό κόσμο και ασφαλώς να θέσει τις βάσεις για τις επόμενες σχολικές βαθμίδες. Έτσι το παιδί σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο μπορεί να αναπτύξει την αυτοεκτίμηση, την αυτοπεποίθηση, την ανεξαρτησία και την προσωπικότητά του ως μοναδική οντότητα, ξεχωριστά από την οικογένεια και το οικείο του περιβάλλον. Το παιδί κοινωνικοποιείται, συνεργάζεται, υπακούει σε κανόνες, αποκτά όρια, αναπτύσσει στενούς δεσμούς φιλίας, δημιουργεί συναισθήματα αγάπης και αλληλοβοήθειας. Μαθαίνει να επικοινωνεί χρησιμοποιώντας τον προφορικό του λόγο και διευρύνει το λεξιλόγιό του. Πειραματίζεται με τα χρώματα και τα υλικά   αναπτύσσοντας την φαντασία του. Κινητοποιεί την κριτική και    δημιουργική του σκέψη και κυρίως χρησιμοποιεί το παιχνίδι ως    εργαλείο εκμάθησης.

Όλα αυτά μπορούν να συμβούν μόνο μέσα σ' ένα ασφαλές και πλούσιο σε ερεθίσματα περιβάλλον που θα το βοηθήσει ν' αποκτήσει τα απαραίτητα εφόδια και να οδηγήσει ακόμα και τους γονείς σ' ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο θεώρησης της ίδιας της ζωής. Αλήθεια κατά πόσο μπορεί ένας γονιός με όση αγάπη, φροντίδα, θέληση κι αν διαθέτει να προσφέρει όλα τα παραπάνω; Αλλά και πόσο προσεκτικοί πρέπει να είναι οι γονείς στην επιλογή του κατάλληλου «πρώτου σχολείου» για το παιδί τους;

 Το παιδί μέσα στον παιδικό σταθμό έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο καθώς η λειτουργία μιας πρότυπης μονάδας βασίζεται στην πολυεπίπεδη κάλυψη των αναγκών του και στην πολύπλευρη γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξή του. Ξεκινώντας από τους χώρους, οι αίθουσες θα πρέπει να είναι ευρύχωρες με καλό φυσικό φωτισμό, με χαρούμενα χρώματα και χώρους ανάδειξης των δημιουργιών των μικρών παιδιών. Ο  εξοπλισμός της επίπλωσης θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένος στα ανθρωπομετρικά μεγέθη τους. Η ασφάλεια της κτιριακής υποδομής,  αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία ορθής λειτουργίας του και ασφαλώς οφείλει να πληροί όλες τις απαραίτητες εκ του νόμου προϋποθέσεις. Εκτός από τους εσωτερικούς χώρους μεγάλη σημασία έχει και η ύπαρξη ενός κατάλληλα διαμορφωμένου εξωτερικού χώρου δραστηριοτήτων (κήπος) που θα δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να έρχονται καθημερινά σε επαφή με τη φύση. Το προσωπικό να είναι κατάλληλα καταρτισμένο και τα παιδιά να χωρίζονται ανάλογα με την ηλικιακή τους ομάδα. Το ημερήσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων πρέπει να διακρίνεται για την ποικιλία, “ζωντάνια” και “ευελιξία” του με κύριο γνώμονα την ηλικία του παιδιού. Η διατροφή οφείλει να ακολουθεί όλους τους κανόνες υγιεινής σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον μπορεί να δοθεί η ευκαιρία στα μικρά παιδιά να ανακαλύψουν, να συνεργαστούν, να τρέξουν,να γελάσουν, να ζωγραφίσουν, να τραγουδήσουν, να φωνάξουν,να διαφωνήσουν,να μάθουν μέσω του παιχνιδιού και το κυριότερο να προετοιμαστούν για την ίδια τη ζωή σε αυτό που ονομάζουμε κοινωνία των ανθρώπων.

 

 

Κατερίνα Γεώρμα

Παιδαγωγός Προσχολικής ηλικίας

 

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ηρώων Πoλυτεχνείου 46 - 48, 26504, Ρίο Πατρών

Τηλ.: 2610 994 661 , 2610 995 563
Fax: 2610 995 563

E-mail: info@georma.gr

cartoon of kid lying down

facebook logo  youtube logo  instagram logo

Login / Sitemap

© Copyright 2010 - 2023 Παιδικός σταθμός - Νηπιαγωγείο στο Ρίο Πάτρας - ΓΕΩΡΜΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ