Loading...
 Start Page
facebook logoinstagram logo
''Στοιχεία της φύσης: Το χώμα.''
Κλίκ για μεγέθυνση
Δευτέρα 18 Μάι 2020

Στοιχεία της φύσης: Το χώμα.
Το τέταρτο στοιχείο της φύσης είναι το Χώμα. Είναι πολύ σημαντικό για τα λουλούδια, τα ζωάκια αλλά και για τους ανθρώπους.
Με αφορμή το υπέροχο βιβλίο «Μεγαλώνει, μεγαλώνει το φυτό»,  μπορείτε να πάρετε κυπελάκια από γιαουρτάκια, μπουκάλες νερού που θα τις κόψετε στη μέση ή ρολά υγείας και να φυτέψετε σπόρους όπως (κρεμμύδια, κοκκινογούλια, φασόλια, ντομάτες……)
Έτσι θα φτιάξετε στο μπαλκόνι σας ή στον κήπο σας το δικό σας λαχανόκηπο!!!

Πρέπει όμως, να παρατηρήσετε καλά, ποια από αυτά δημιουργούν καρπούς μέσα στο χώμα και ποια έξω από αυτό;;;
Έτσι όταν τα φυτά σας μεγαλώσουν λίγο, μπορείτε να τα παρατηρήσετε καλά και να ζωγραφίζετε τα στάδια της ανάπτυξής τους.
Τι λέτε να χρησιμοποιήσετε και ένα μεγεθυντικό φακό για να τα βλέπετε καλύτερα;;;

Αφού περάσουν λίγες μέρες, οι σπόροι σας θα φυτρώσουν, θα βγάλουν δηλαδή ρίζες. Έτσι τα φυτά θα είναι έτοιμα, για να τα  φυτέψετε στο χώμα.
Όποιοι φυτέψουν κρεμμύδια, θα δουν τον καρπό μέσα στο χώμα.

Ενώ στα φασόλια και στις ντομάτες, ο καρπός τους θα είναι έξω από αυτό.

Το χώμα έχει διάφορα είδη χρώματος όπως καστανόχωμα, φυλλόχωμα, κοκκινόχωμα…

Για να δούμε τώρα τι γίνεται κάτω από τη Γη, διαβάζοντας δύο πολύ ωραία βιβλία!!!
- «Η ζωή κάτω από τη γη»
- «Ο Ρίγκι το μυρμήγκι»
Εικόνες ζώων που ζουν κάτω από το χώμα.

Ξέρετε γιατί τα σκουλήκια ζουν κάτω από το χώμα;;; Ανοίξτε τα αυτάκια σας για να ακούσετε μία υπέροχη ιστορία.
''Τα πολύ παλιά χρόνια, ο βασιλιάς των ζώων, οργάνωσε ένα πολύ μεγάλο γλέντι, στο οποίο προσκάλεσε όλα τα ζώα για να φάνε και να πιούν μαζί. Αφού το γλέντι φούντωσε για τα καλά και το κρασί έρεε άφθονο, οι αρχηγοί των ζώων σηκώνονταν ένας-ένας για να βγάλουν λόγο. Έτσι λοιπόν, ο αρχηγός των σκουληκιών σηκώθηκε όρθιος και είπε μπροστά σε όλους πως τα σκουλήκια ήταν τα πιο δυνατά, και πως κανένας, ούτε καν ο ελέφαντας, δεν μπορούσε να συγκριθεί μαζί τους.Η κουβέντα αυτή του βασιλιά των σκουληκιών εξόργισε τα μυρμήγκια, τα οποία διαμαρτυρήθηκαν στο λιοντάρι. Έτσι λοιπόν αυτός σκέφτηκε, πως ο καλύτερος τρόπος για να λυθεί η διαμάχη, ήταν  να συναντηθούν οι δύο πλευρές έξω στα χώματα και να το λύσουν μόνοι τους το πρόβλημά τους. Όρισε πως η μάχη θα δίνονταν την τρίτη μέρα του γλεντιού.Τα μυρμήγκια βγήκαν από τη φωλιά τους το πρωί σε χιλιάδες και μιλιούνια,  όπως συνηθίζεται, πήγαν με βηματισμό και σε ευθεία γραμμή μέχρι το πεδίο της μάχης. Μπροστά έβαλαν ανιχνευτές, φρουρός αλλά και στρατιώτες να φιλούν τα πλαϊνά.Έφτιαξαν δηλαδή μία κανονική φάλαγγα.
Τα σκουλήκια πάλι, ανοργάνωτα και απροετοίμαστα, εμφανίστηκαν στο πεδίο της μάχης χωρίς σχέδιο. Η μάχη κράτησε μόλις μερικά λεπτά, αφού τα μυρμήγκια, σωστοί πολεμιστές, καταπλάκωσαν τα σκουλήκια και τα έτρεψαν σε φυγή. Ο βασιλιάς το λιοντάρι τότε αποφάσισε, πως τα μυρμήγκια είχαν καταφέρει μία εύκολη νίκη, και πως τα σκουλήκια θα έπρεπε να παραδεχθούν την κατωτερότητά τους. Αυτά πάλι, από την ντροπή τους αποφάσισαν να ζουν κάτω από το έδαφος της γης. Βγαίνουν μόνο μετά τη βροχή, που οι δρόμοι αδειάζουν, και αν τύχει να συναντήσουν τον οποιονδήποτε, τρέχουν να κρυφτούν καθώς φοβούνται τους πάντες.
Ο τυφλοπόντικας

Η ζωή του τυφλοπόντικα.
Οι άνθρωποι τους βλέπουν σπάνια, γιατί βρίσκονται συνεχώς μέσα στο έδαφος. Εκεί γεννιούνται, εκεί αναζητούν την τροφή τους. Οι τυφλοπόντικες σκάβουν μέσα στο έδαφος δημιουργώντας έναν μικρό υπόγειο λαβύρινθο. Έτσι κατασκευάζουν τη φωλιά τους, την οποία στρώνουν με χόρτα και φύλλα.

Τα μάτια τους δεν έχουν καμία χρησιμότητα, και γι' αυτό έχουν ατροφήσει. Φαίνεται και περπατά σαν τυφλός, γι' αυτό ονομάζεται τυφλοπόντικας. Οι αισθήσεις που τον καθοδηγούν είναι δύο: η πολύ λεπτή όσφρησή του και η πολύ δυνατή ακοή του.
Μυρμήγκια


Ώρα για λίγη Τέχνη

Μπορείτε να παρατηρήσετε τον πίνακα και να ζωγραφίσετε το δικό σας ηλιοτρόπιο, αλλά και να δοκιμάσετε σπόρους από ηλιοτρόπια,  τους γνωστούς ηλιόσπορους.
Ώρα για μυθολογία

Η Μύρμηξ είναι η νεαρή κόρη από την Αθήνα, που όπως και η Αράχνη, απέκτησε την εύνοια της θεάς Αθηνάς για τον καλό της χαρακτήρα και για την επιδεξιότητα που έδειχνε σε χειρονακτικές εργασίες. Όμως και αυτή έδειξε αλαζονεία για τα χαρίσματά της αυτά και παινεύτηκε, ότι αυτή επινόησε το αλέτρι, επινόηση που ανήκε στη θεά Αθηνά. Και εκείνη τη μεταμόρφωσε σε μυρμήγκι, που σκάβει διαρκώς τη γη κάνοντας ζημιά στις καλλιέργειες. Αργότερα ο Δίας τη μεταμόρφωσε ξανά σε άνθρωπο, όπως και όλα τα μυρμήγκια. Αυτό το έκανε,  όταν ο Αιακός ζήτησε από τον πατέρα του  Δία να μεταμορφώσει σε ανθρώπους τα μυρμήγκια, που αφθονούσαν στη γενέτειρά του, το νησί Οινώνη που μετονομάστηκε σε Αίγινα από τη μητέρα του, ώστε να έχει συντρόφους και ένα λαό να βασιλεύει. Αυτοί ήταν οι Μυρμιδόνες.
Τώρα όμως ήρθε η ώρα να λερωθούμε λίγο…
Πίτες από χώμα.
Μια απασχόληση που αρέσει πολύ στα περισσότερα παιδάκια, είναι να παίζουν με το νερό και το χώμα! Ας φτιάξουμε πίτες από χώμα!!
-Δώστε στα παιδιά ένα κουβαδάκι, νερό και χώμα.
-Θα χρειαστείτε και ένα φτυαράκι.
-Αφήστε να φτιάξουν το δικό τους μείγμα για την πίτα.
-Όταν το μείγμα πετύχει και πλάθεται με τα χέρια, τότε θα ζυμώσουν την πίτα τους και θα την αφήσουν να στεγνώσει σε ένα ταψάκι, στον ήλιο.
-Αν φτιάξουν μια λεπτή ζύμη χώματος και αυτή ξεραθεί, μπορούν σπάζοντάς την να φτιάξουν τσιπς!!!
-Ακόμα, μπορούν να ζυμώσουν καρβέλια ψωμί.
-Μαζέψτε μικρές πετρούλες από τον κήπο και στολίστε μαζί τους τις δημιουργίες τους!!!Καλή διασκέδαση!!!!
Προτεινόμενα παραμύθια και βιβλία.Λαβύρινθοι και ζωγραφιές για τους μικρούς μας φίλους!!!!
Εκτυπώστε εδώ.
Θα τα πούμε και πάλι σύντομα.
Ως τότε ,να περνάτε καλά, όμορφα και γελαστά!!!

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ηρώων Πoλυτεχνείου 46 - 48, 26504, Ρίο Πατρών

Τηλ.: 2610 994 661 , 2610 995 563
Fax: 2610 995 563

E-mail: info@georma.gr

cartoon of kid lying down

facebook logo  youtube logo  instagram logo

Login / Sitemap

© Copyright 2010 - 2023 Παιδικός σταθμός - Νηπιαγωγείο στο Ρίο Πάτρας - ΓΕΩΡΜΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ