Loading...
 Start Page
facebook logoinstagram logo
Τα βιβλία γιορτάζουν!!!
Κλίκ για μεγέθυνση
Τα βιβλία γιορτάζουν!!!
Πέμπτη 02 Απρ 2020
Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.   Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις  2 Απριλίου  την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν
 
Λίγα λόγια για τη ζωή του....
( για τα μεγαλύτερα παιδιά)
 
Δανός συγγραφέας και ποιητής,πασίγνωστος σ’ όλο τον κόσμο για τα παραμύθια του.  
 
Γεννήθηκε στις 2 Απριλίου του 1805. Έμεινε ορφανός από πατέρα στα 11 του χρόνια και έκανε διάφορες δουλειές για να τα φέρει βόλτα αυτός και η μητέρα του. Το σχολείο ήταν μια πολυτέλεια για τον μικρό Χανς Κρίστιαν.
 
Το προσωπικό του καταφύγιο, τις όποιες ελεύθερες ώρες είχε, ήταν ένα μικρό κουκλοθέατρο. Έφτιαχνε με τα ίδια του τα χέρια τις κούκλες, τις έντυνε κι έδινε τις δικές του προσωπικές παραστάσεις.
 
Η χάρη του αυτή έφτασε στα αυτιά του βασιλιά της Δανίας Φρειδερίκου του 6ου, ο οποίος ενδιαφέρθηκε προσωπικά για το παράξενο αυτό αγόρι. Τον έστειλε σ’ ένα από τα καλύτερα σχολεία της χώρας, καταβάλλοντας ο ίδιος τα δίδακτρα.
 
 Θα γράψει συνολικά 168 παραμύθια με πιο γνωστά,  «Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι», «Η βασίλισσα του χιονιού», «Το ασχημόπαπο», «Το μολυβένιο στρατιωτάκι», «Το μικρό έλατο», «Η μικρή γοργόνα», «Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα», «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» και «Η Τοσοδούλα».
 
 
“Τα φανταστικά ιπτάμενα βιβλία του κ. Μόρις Λέσμορ”.
 Πρόκειται για τη σχέση ανθρώπου και βιβλίου σε ένα πολύ όμορφο  βίντεο. Το βιβλίο ζωντανεύει με τη δύναμη του ανθρώπου, τη δύναμη της φαντασίας.
 
 
 
Μια εξαιρετική εισαγωγή για συζήτηση με τα παιδιά.
Μπορούμε να συζητήσουμε :
 
 
-Πως πρέπει να χειρίζομαστε τα βιβλία, π.χ. τα τοποθετούμε στη βιβλιοθήκη, δεν τα σκίζουμε...
- τι μας προσφέρουν (χαρά,  γνώση, συντροφιά, ταξίδια του νου )
- ποιο είναι το αγαπημένο μας βιβλίο; Γιατί;
 
 
*      "το παραμύθι που αγαπάμε"
 
 Ζωγραφίζουμε ο καθένας σε ενα λευκό χαρτί Α4 ένα εξώφυλλο για το αγαπημένο μας παραμύθι, γράφουμε τον τίτλο του, το  όνομα του συγγραφέα και τον εκδοτικό οίκο.
 
*       "Παραμυθοσαλάτα"
 
Συνθέτουμε μια δική μας ιστορία με τους ήρωες των αγαπημένων μας παραμυθιών. Γράφουμε το κείμενο και το εικονογραφούμε. Τέλος το ΄΄δένουμε σε βιβλίο". Έτσι γινόμαστε μικροί συγγραφείς!!!
 
*       "Σελιδοδείκτης"
 
Κόβουμε  λωρίδες κανσόν πλάτους 6εκ. και  δίνουμε στη μια άκρη τους το σχήμα της μύτης μολυβιού. Κατά μήκος της επιφάνειά τους κολλάμε αυτοκόλλητα , διάφορα σχεδιάκια, ζωγραφίζουμε με χρώματα και φτιάχνουμε τους δικόυς μας σελιδοδείκτες για όλη την οικογένεια!!
 
*  Μπορούμε να διαβάσουμε στα παιδιά το παρακάτω ποιηματάκι  και να μάθουμε τους δύο τελευταίους στίχους.
 
BIBΛΙΟΧΑΡΑ  Σ΄ ΟΛΗ ΤΗ ΓΗ
Διαβάζουμε, εγώ κι εσύ.
Τα γράμματα γίνονται λέξεις
κι οι λέξεις έπειτα, όλες μαζί,
γίνονται βιβλία να διαλέξεις.
Άκου πώς ψιθυρίζουν!
Ποτάμια στις σελίδες κελαρύζουν,
αρκούδες τραγουδούν,
όταν το φεγγάρι αντικρίζουν.
Μπαίνουμε σε κάστρα φοβερά.
Δέντρα σκαρφαλώνουν ως τα σύννεφα.
Γενναία κορίτσια πετούν θαρρετά,
αγόρια ψαρεύουν άστρα λαμπερά.
Εσύ κι εγώ διαβάζουμε μαζί,
 «βιβλιοχαρά» σ’ όλη τη γη.
 
*Ακούμε το τραγουδάκι για την αρχή του παραμυθιού " το κουκί και το ρεβύθι" 
 
https://youtu.be/wY9xm5W0nIs


 

 Γειά σας παιδιά με λένε Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Γεννήθηκα στις 2 Απριλίου το 1805 στη Δανία. Ο πατέρας ήταν παπουτσής και η μητέρα μου ήταν πλύστρα, τότε η πλύστρα ήταν επάγγελμα βλέπετε δεν υπήρχαν πλυντήρια. Ήμουν ένα περίεργο παιδί με εξαιρετική φαντασία… πολλές φορές με έβλεπαν στο δρόμο να περπατώ σαν ονειροπαρμένος και το μυαλό μου δεν το είχα πουθενά αλλού παρά μόνο στα ποιήματα και στο διάβασμα.

 Όταν τελείωσα το σχολείο προσπάθησα να μάθω την τέχνη του πατέρα μου να γίνω παπουτσής αλλά δεν τα πήγαινα και πολύ καλά. Μετά πήγα για δουλειά σε ένα ραφτάδικο για να μάθω την τέχνη… να γίνω ράφτης, αλλά ούτε και εκεί τα κατάφερα Ήθελα να γίνω και ηθοποιός, αλλά δεν έγινα. Ευτυχώς είχα ωραία φωνή και άρχισα να σπουδάζω μουσική αλλά, αρρώστησα ξαφνικά και έχασα τη φωνή μου. Για να μπορέσω να επιβιώσω, κατασκεύασα μόνος μου ένα κουκλοθέατρο και έδινα παραστάσεις και έγραφα… Έτσι το μόνο ταλέντο που μου έμεινε ήταν το ταλέντο της ποίησης και της γραφής. Έγραψα αρκετά ποιήματα και βιβλία έγραφα. Έγραψα 150 παραμύθια και είμαι σίγουρος ότι κάποια τα ξέρετε και εσείς παιδιά!!!

 

Μερικά από τα πολύ γνωστά παραμύθια μου είναι:

Η Βασίλισσα του χιονιού
Η Βασιλοπούλα και το ρεβίθι
Η Τοσοδούλα
Το ασχημόπαπο

Το κοριτσάκι με τα σπίρτα
Το μολυβένιο στρατιωτάκι (ή ο μολυβένιος στρατιώτης)

Το ασχημόπαπο: https://www.youtube.com/watch?v=OdqJiu0Ayg0&feature=emb_title

Στου βιβλίου τη γιορτή έλα να παίξουμε μαζί!!!

 

Ισορροπία με τα βιβλία!

  • Όλοι περπατάμε με ένα βιβλίο στο κεφάλι, προσέχοντας να μην μας πέσει. Για να διασκεδάσουμε περισσότερο μπορούμε να προσπαθήσουμε να καθίσουμε κάτω, να προχωρήσουμε προς τα πίσω, να παραπατήσουμε γρήγορα και ύστερα αργά, να βαδίσουμε στις μύτες των ποδιών μας προσπαθώντας πάντα να μην μας πέσει το βιβλίο!!!

 

Το λευκό βιβλίο:  Φτιάχνω το δικό μου παραμύθι…

  • Με συρραπτικό ή με χαρτοταινία ενώνουμε μερικές λευκές κόλλες χαρτιού . Τα παιδιά δημιουργούν το δικό τους παραμύθι. Αποφασίζουν ποιοι θα είναι οι ήρωες και ζωγραφίζουν την ιστορία τους στις λευκές σελίδες. Μπορείτε εσείς οι γονείς να προσθέσετε το κείμενο, όταν το παιδί σας αφηγηθεί την ιστορία…
  • Γράφουμε μαζί με τα παιδιά στο εξώφυλλο τον τίτλο του παραμυθιού μας...
  • Φτιάξε καρδιά μου το δικό σου παραμύθι:

https://www.youtube.com/watch?v=4j_Z_VbRHIg

Φτιάχνω το γράμμα Β!!

  • Σχεδιάζουμε το γράμμα σε ένα σκληρό χαρτόνι και έπειτα κάνουμε κολλάζ με διάφορα υφασματάκια ή πολύχρωμα μικρά χαρτάκια!!!

 

Βρες το παραμύθι!!

  • Παντομίμα: αφού σκεφτούμε ένα παραμύθι παίζουμε με παντομίμα, χωρίς να μιλήσουμε, μόνο με κινήσεις… μιμούμαστε τους ήρωες των παραμυθιών!!!

 

Οι ήχοι του χαρτιού!!!

  • Το χαρτί φτιάχνει δική του μουσική!!! Δίνουμε στα παιδιά χαρτιά και τα αφήνουμε να πειραματιστούν με αυτά ώστε να βγάζουν ήχους… τα ανεμίζουν, τα σκίζουν, τα τσαλακώνουν, τα κόβουν με το ψαλίδι και ότι άλλο σκεφτείτε μαζί με το παιδί… Στη συνέχεια μπορούν να κλείσουν τα μάτια τους και να μαντέψουν τι

προκάλεσε τον ήχο που άκουσαν.

 

 

Σελιδοδείκτες!!!

  • Σχεδιάζουμε λωρίδες από χαρτόνι λευκό . Τα παιδιά τις κόβουν και με τους μαρκαδόρους ή τέμπερες ζωγραφίζουν τον σελιδοδείκτη στα χρώματα που προτιμούν. Στο κάτω μέρος ανοίγουμε τρύπα με το διακορευτή και μπορούμε να περάσουμε μια λεπτή κορδέλα, την οποία θα την στερεώσουμε με έναν κόμπο. Στις άκρες που κρέμονται μπορούμε να περάσουμε  χάντρες.

 

 

 

 

 

Φωτογραφίζομαι με το αγαπημένο μου παραμύθι!!!

  • Διαβάζουμε το αγαπημένο μας παραμύθι… και αφού παρατηρήσουμε πολύ καλά τα παιδιά στον πίνακα: «Ώρα μελέτης» Χιρόκο Σασάκι, παίρνουμε και εμείς την ίδια πόζα κρατώντας το  αγαπημένο μας παραμύθι…  Ανεβάστε την φωτογραφία στην σελίδα του Σχολείου μας!!!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ηρώων Πoλυτεχνείου 46 - 48, 26504, Ρίο Πατρών

Τηλ.: 2610 994 661 , 2610 995 563
Fax: 2610 995 563

E-mail: info@georma.gr

cartoon of kid lying down

facebook logo  youtube logo  instagram logo

Login / Sitemap

Copyright © 2010 - 2024 Παιδικός σταθμός - Νηπιαγωγείο στο Ρίο Πάτρας - ΓΕΩΡΜΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ