Loading...
 Start Page
facebook logoinstagram logo
''Παιδιά, ήρθε η Πρωτομαγιά!''
Κλίκ για μεγέθυνση
Τρίτη 28 Απρ 2020

Καλό μήνα σε μικρούς και μεγάλους.

Η Άνοιξή έχει φτάσει και μαζί της έφερε τη γιορτή των λουλουδιών, αλλά και των εργατών, που ονομάζεται Πρωτομαγιά .

Ας καλωσορίσουμε τον Μάιο με τραγούδι και χαρά.
1ο τραγούδι, (Vivaldi – Spring)
2ο τραγούδι (Λουλουδόκοσμος, Παιδική χορωδία Σπύρου Λάμπρου).
3ο τραγούδι (Αντώνης Καλογιάννης , Άνοιξε το παράθυρο).Με αφορμή το τραγούδι του Αντώνη Καλογιάννη, μπορείτε να μιλήσετε στα παιδιά για τη « Δροσιά» του Μάη και για τις ονομασίες που του έχει δώσει ο λαός μας (Τριανταφυλλάς, Λουλουδάς, Πράσινος ,Κερασιάς κ.τ.λ)
Ακόμα, από το βίντεο του τραγουδιού, θαυμάζουμε τα υπέροχα ανοιξιάτικα παράθυρα και ζωγραφίζουμε τα δικά μας.


Η Πρωτομαγιά λοιπόν, είναι η γιορτή των λουλουδιών και της Άνοιξης, μία αρχαία εορτή, την οποία τιμούμε και σήμερα φτιάχνοντας στεφάνια.
Το μαγιάτικο στεφάνι είναι το μοναδικό έθιμο αυτής της μέρας που έχει μείνει και τηρείται ακόμη και σήμερα. Πρόκειται για ένα πανάρχαιο έθιμο, που τηρείται πιστά σε κάθε μεριά της χώρας. Κάθε τέτοια μέρα ένα λουλουδένιο στεφάνι στολίζει τις πόρτες των σπιτιών.

Έτσι και εσείς μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας στεφανάκι από χάρτινα πιάτα και διάφορες θήκες από cupcakes ή οτιδήποτε άλλο υλικό έχετε στο σπίτι.
 
Ακόμα μία κατασκευή που μπορείτε να κάνετε.

Θα χρειαστείτε: καλαμάκια, χαρτόνι, ψαλίδι, σπάγκο.
Κόβουμε στο χαρτόνι λουλούδια και κάνουμε μια τρύπα στη μέση. Στη συνεχεία, κόβουμε τα καλαμάκια στο μέγεθος που θέλουμε και περνάμε στον σπάγκο εναλλάξ ένα λουλούδι ένα κομμένο καλαμάκι..και το στεφάνι μας είναι έτοιμο!

Για να ζωγραφίσετε το δικό σας στεφάνι, πατήστε εδώ.

Ακόμα λίγη ζωγραφική. Σχηματίζουμε με μακαρόνια βίδες ένα λουλούδι, στη μέση βάζουμε ηλιόσπορους ή ό,τι άλλο μας αρέσει και για φύλλο και κοτσάνι καλαμάκι.

Τι θα λέγατε να φτιάχναμε ένα παζλ με λουλούδια κι ένα παζλ με την άνοιξη; Εκτυπώστε εδώ.
 

 
Εκτυπώστε εδώ το παραπάνω φύλλο εργασίας.

Εδώ θα βρείτε μερικά ακόμα φύλλα εργασίας, σχετικά με το θέμα.

 Η Πρωτομαγιά, έχει τις ρίζες της από την αρχαιότητα.
Ο Μάης στην Αρχαία Ελλάδα ήταν αφιερωμένος στη θεά της Γεωργίας Δήμητρα, κόρη της Περσεφόνης, που αυτό το μήνα (Μάιο) έβγαινε από τον Άδη και ερχόταν στη γη.
Επίσης και στο Θεό Διόνυσο, το Θεό του κρασιού και του γλεντιού.
Έτσι γίνονταν διάφορες γιορτές προς τιμή τους.
Μία από αυτές ήταν τα Ανθεστήρια, όπου κατά τη διάρκεια των Ανθεστηρίων γίνονταν και η «Τελετή της Αιώρας».
Το έθιμο της αιώρας συνδέεται με το μύθο όπου μας λέει ότι κάποτε ο θεός του κρασιού Διόνυσος, φιλοξενήθηκε από έναν Αθηναίο Πολίτη χωρίς να ξέρει ότι φιλοξενεί το Θεό.
Ο Διόνυσος, ευχαριστημένος από τη φιλοξενία, του έδειξε πως να καλλιεργεί αμπέλια και να φτιάχνει κρασί. Κάποιοι βοσκοί, που ήπιαν από αυτό, μέθυσαν και έπεσαν σε βαθύ ύπνο. Ο κόσμος νόμιζε ότι ο Αθηναίος πολίτης τους έδωσε δηλητήριο και έτσι τον σκότωσαν. Ο Διόνυσος εξοργίστηκε για το τέλος του Αθηναίου πολίτη, και έστειλε στην Αθήνα φοβερή αρρώστια.
Έτσι οι Αθηναίοι απελπισμένοι, ρώτησαν το Μαντείο των Δελφών, που τους συμβούλεψε να καθιερώσουν μια γιορτή. Την γιορτή της Αιώρας, η οποία γιορτή με τα χρόνια απλώθηκε σε όλη την Ελλάδα.

Η κούνια είναι δρώμενο με κατεξοχήν αναστάσιμο χαρακτήρα. Αναπαριστά την ανάσταση της ζωής και της φύσης, συμβολίζοντάς την με το ανασήκωμα της κούνιας ψηλά.
  

Ποιήματα:
Ο ΜΑΗΣ
Σ’ ένα στέφανο του Μάη
Όλη η άνοιξη χωράει.
Κύκλους, κύκλους τα λουλούδια,
οι χοροί και τα τραγούδια.
στα χρυσά του ήλιου καφάσια
ωριμάζουν τα κεράσια.
Πέρα ως πέρα φως απλώνει
γλάστρα ανθίζει στο μπαλκόνι.
Είναι ο Μάης δίχως ταίρι
ένα ολάνθιστο παρτέρι.
Σ’ ένα στέφανο του Μάη
Όλη η άνοιξη χωράει.

Ρένα Καρθαίου


Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ
Τα πιο όμορφα στολίδια
τα λουλούδια του αγρού ,
απεργία αποφασίσαν
και τα πέταλα τους κλείσαν,
πρώτη μέρα του Μαγιού!!
Μα τι είναι η απεργία
και εχάθη των χρωμάτων η μαγεία;
Τούτη η Πρωτομαγιά,
δεν θα χει της άνοιξης την ευωδιά;
Απαιτούν πολύ φροντίδα,
καλό χώμα και νερό,
το περιβάλλον να αγαπάμε,
όλοι και μαζί και εγώ!!
Τότε η απεργία θα λήξει,
όταν ο κόσμος θα ξυπνήσει
και αρχίσει να φροντίζει,
ότι η φύση του χαρίζει!!!
Όλα τα παιδιά μπορούμε,
στους μεγάλους να το πούμε,
πως χωρίς χρώμα δε ζούμε,
τα λουλούδια αγαπούμε!!
Και με την οικολογία,
θα λυθεί και η απεργία,
όλη η γη θα λουλουδίσει,
πίνακας θα μοιάζει η φύση!!
Τα λουλούδια και τα δέντρα,
ομορφαίνουν τη ζωή,
χρωματίζουν τη ματιά μας,
γαληνεύουν την ψυχή!!
Ελένη Τσούση 2012


Αφού διαβάσουμε το ποίημα, ας αναρωτηθούμε:
1. Τί σημαίνει η λέξη "ΑΠΕΡΓΙΑ";
2. Γιατί τα λουλούδια αποφάσισαν να απεργήσουν "πρώτη μέρα του Μαγιού";
3. Τί ζητούσαν;
4. Τί μπορούμε να κάνουμε για να τα βοηθήσουμε;
5. Τί άλλο θα μπορούσαν να κάνουν;
6. Τί σημαίνει τελικά απεργία;
Την Πρωτομαγιά λοιπόν, εκτός από την γιορτή των λουλουδιών, γιορτάζουμε και τη μέρα των εργατών και είναι αφιερωμένη στην εξέγερση των εργατών στις Η.Π.Α το 1886, η οποία έχει καθιερωθεί επίσημα πλέον σαν ημέρα αργίας.
Την Πρωτομαγιά του 1886, τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας το 8ωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας με σύνθημα «Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο». Τουλάχιστον 400.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σε όλη την χώρα και πάνω από 80.000 στο Σικάγο.
Στην Ελλάδα η πρώτη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς έγινε το 1892 και το 1893 όταν περίπου 2.000 εργαζόμενοι κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας οχτάωρο, Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων.
Ένα ακόμη σύνθημά τους ήταν μια γροθιά. Ξέρετε γιατί; Αν παρατηρήσουμε την εικόνα, θα καταλάβουμε πολλά.
Με αυτό το σύνθημα ήθελαν να δείξουν πως όταν οι άνθρωποι παραμένουν ενωμένοι, μπορούν να καταφέρουν πολλά. Ύστερα από πολλές συγκρούσεις και διαμαρτυρίες οι άνθρωποι κατάφεραν να φέρουν εις πέρας τα αιτήματά τους και έτσι γιορτάζουμε και τιμάμε τους αγώνες τους κάθε Πρωτομαγιά.


Στον παρακάτω σύνδεσμο ακολουθεί ένα βίντεο σχετικά με την εργατική Πρωτομαγιά.


Τέλος, θα σας πω ένα παραμύθι που θυμάμαι λίγο την αρχή, γιατί ξεχνάω πολύ και δεν σκέφτηκα να δέσω στο δάχτυλο μία κλωστή.

Μια φορά κι ένα καιρό, σε ένα κόσμο διαφορετικό, σε ένα κήπο, δεν ακούγονταν τραγούδια, αλλά αναστεναγμοί και παράπονα απ' τα λουλούδια.Το χώμα είχε ποτιστεί από τα δάκρυα τους, τα καυτά, και τα πέταλα τους δεν άνοιγαν στου ήλιου την αγκαλιά. Ήταν τυλιγμένα με δυστυχία και βαρύ καημό και το γέλιο είχε σβηστεί, σε κείνο τον κήπο τον παλιό. Για όλα έφταιγε ο κηπουρός που ήταν απότομος και σκληρός. Δεν τους φερότανε καλά και εγώ ρωτάω εσάς παιδιά. Τι έκανε ο άνθρωπος αυτός; Δεν μπορώ να σκεφτώ μα ούτε και να φανταστώ. Τα λουλούδια ένοιωθαν κουρασμένα, μα προπάντων απελπισμένα. Μια μέρα του Μάη, πρωτομαγιά ήταν θαρρώ, συγκεντρώθηκαν όλα μαζί για να διορθώσουν τα στραβά στη ζωή. Αποφάσισαν με μια λαλιά, απεργία να κάνουν στου Μάη τη πρωτομηνιά. Ακούνητα, αμίλητα, αγέλαστα έμειναν σε κάθε διαταγή και ο κηπουρός αναρωτιόταν συνέχεια γιατί. Πριν προλάβει να δώσει απάντηση σ' αυτό το γιατί, η πόρτα του κήπου άνοιξε και τα λουλούδια έφυγαν όλα μαζί. Ο κήπος έμεινε αδειανός και ο κηπουρός απορημένος και μοναχός. Τώρα πια, έχει για συντροφιά, τα αγριόχορτα και μια σκληρή καρδιά. Η ιστορία όμως δεν τελειώνει εδώ, γιατί τα λουλούδια είδαν κάτι σε ένα εργοστάσιο παλιό. Είδαν ανθρώπους λυπημένους και πολύ απογοητευμένους.
-Τι έχετε και η πικρία έχει σκεπάσει τη ματιά, ρώτησαν τα λουλούδια θαρρετά. Απάντησε ένας άνθρωπος.
-Η δουλειά κρατάει πολύ και δεν μπορούμε να χαρούμε γυναίκα και παιδί. Τα χρήματα, λίγα για τόση δουλειά και δεν μπορούμε να πάρουμε τα βασικά.Για μας η Κυριακή δεν είναι γιορτή, αλλά σκλαβιά και "φυλακή". Τα χρόνια που δουλεύουμε είναι πάρα πολλά και το αφεντικό μας δίνει, μόνο μια μαγκούρα για τα γηρατειά.
Τα λουλούδια άκουσαν προσεχτικά και ζήτησαν να τους πουν κάτι ψιθυριστά. Τους μίλησαν για την δική τους ιστορία, για τη λύση που έδωσαν και την έλεγαν απεργία. Ήταν πρώτη του Μάη ακόμα θαρρώ και οι εργάτες ζήτησαν το δίκαιο και το σωστό. Με αγώνα και προσπάθεια πολύ, τα δικαιώματα "ελευθερώθηκαν" απ' το κελί. Έτσι από τότε, κάθε Πρωτομαγιά, λουλούδια και άνθρωποι σκαρφαλώνουν στα ψηλά. Σε ένα στεφάνι δένονται αγκαλιά και αυτό το ονόμασαν εργατική Πρωτομαγιά. Μια Πρωτομαγιά που το "εμείς" ανθίζει και μοσχοβολά και το εγώ χάνεται στην καταχνιά.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ηρώων Πoλυτεχνείου 46 - 48, 26504, Ρίο Πατρών

Τηλ.: 2610 994 661 , 2610 995 563
Fax: 2610 995 563

E-mail: info@georma.gr

cartoon of kid lying down

facebook logo  youtube logo  instagram logo

Login / Sitemap

Copyright © 2010 - 2024 Παιδικός σταθμός - Νηπιαγωγείο στο Ρίο Πάτρας - ΓΕΩΡΜΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ